De geschiedenis van het roken in een notendop

Columbus ontdekte niet alleen bij toeval in 1492 het nieuwe continent Amerika, maar ook de tabaksplant. De Indianen die al vele jaren op het continent woonden hadden een lange historie van tabaksconsumptie. Zij gebruikten tabak voor religieuze en medische doeleinden. Aan tabak werd namelijk een geneeskrachtige werking toegekend. Tabak werd gebruikt om wonden te genezen en ook om pijn te bestrijden. In 1518 zijn er voor het eerst tabaksplanten vanuit Amerika naar Europa meegenomen.

Spanje en Portugal begonnen met het verbouwen van tabak. Ondertussen ontdekten ook de Engelsen de tabak in Amerika. Vanaf die tijd is tabak ook bekend in Noord-Europa. Het werd gepruimd, gesnoven of in een pijp gerookt.

Na de uitvinding in 1881 van de sigarettenmachine, waarmee wel 7000 sigaretten per uur konden worden geproduceerd, was massaproductie mogelijk en nam het roken van sigaretten enorm toe in Europa. Het aantal rokers liep in de jaren ’50 en begin jaren ’60 van de vorige eeuw op tot 60% van de volwassen bevolking. Deze enorme stijging had ook te maken met ontzettend veel reclame die er in die tijd werd gemaakt voor de verkoop van sigaretten. Billboards, posters, heel veel sponsoring op allerlei gebieden en ook tijdens de opkomst van televisie gingen de reclames vrolijk door. Roken werd voorgesteld als een manier om beter en stoerder te zijn. De Marlboro man bijvoorbeeld, werd hét symbool van de onafhankelijke comboy. De tabaksindustrie wist waarschijnlijk wel dat roken slecht was, maar ze bleven het ontkennen en gingen vrolijk door met het aan de man brengen van sigaretten.

Tot duidelijk wordt dat roken echt kanker en andere ziekten kan veroorzaken. Eind jaren ’50 kwam in Nederland namelijk de voorlichting over de gezondheidsrisico’s van roken op gang. In 1990 wordt de Tabakswet ingesteld in Nederland, waarin als belangrijkste maatregelen zijn opgenomen:

  • Het recht op een rookvrije werkplek;
  • Rookvrij personenvervoer;
  • Verbod op tabaksreclame en -sponsoring;
  • Verbod op verkoop van tabaksartikelen aan jongeren onder de 16 jaar.

Het recht op een rookvrije werkplek geldt vanaf 1990 echter alleen voor overheidsinstellingen. Vanaf 2002 is dit verder uitgebreid naar alle organisaties in Nederland. Vanaf 2003 zijn tabaksfabrikanten verplicht waarschuwingen op pakjes te zetten en sinds 2008 hebben we te maken met een rookvrije horeca.

Al de maatregelen en onderzoeken hebben ervoor gezorgd dat tegenwoordig minder dan 25% van de volwassen bevolking rookt. En ook de extreem oplopende prijs zal hier een groot aandeel in hebben.

NTR SchoolTV heeft een leuk en interessant filmpje gemaakt over de geschiedenis van het roken. Het kijken waard!
Filmpje NTR SchoolTV

Plaats een reactie